Powered By Blogger

sobota 18. septembra 2010

Sú stravné lístky výhodné a pre koho???...

Zo stravnými lístkami sa stretla už určite väčšina z vás. Raz za mesiac vždy k výplate dostanete lístky podľa toho, koľko hodín odpracujete a za tieto si následne môžete nakúpiť potraviny, alebo si zájsť na obed do reštaurácie. Je to jednoduché a pritom fajn.
     Rozoberme si to teraz a pozrime sa na to z rôznych uhlov pohľadu. Zamestnanec má právo podľa §152 zákonníka práce po odpracovaní 4 hodín na jeden stravný lístok a po odpracovaní 11hodín na ďalší jeden, ktoré potom minú v rôznych stravovacích zariadeniach, v predajniach potravín. Čo sa deje ďalej? Tieto zariadenia zvyčajne raz za mesiac zosumarizajú tieto stravné lístky a odošlú ich poštou, alebo osobne do spoločností, ktoré tieto lístky vydávajú. 
     A teraz na príklade: Priemerná hodnota lístka predstavuje 3€(90Sk). Povedzme, že obchodník má takýchto lístkov za mesiac v hodnote 2000€ (60000Sk). Každá spoločnosť, ktorá vydáva takéto stravné lístky si účtuje určitú províziu z každého jedného lístka. V priemere sa táto provízia pohybuje na 5 percentách. Čiže z hodnoty 2000€ odovzdaných lístkov si spoločnosť zoberie 100€.
     Na Slovensku využíva túto možnosť cca 800000 ludí, čo je pekná masa ludí a samozrejme pre tieto spoločnosti aj jedinečný biznis. Každý z vás si môže spočítať aké peniaze sa tam točia, keď každý s tohto spomínaného počtu ľudí dostane cca 23 lístkov mesačne. Nechcem tu spochybňovať slobodu podnikania, ale čo poviete nebolo by to fantastické byť takouto spoločnosťou? Navyše o tomto podnikaní by sa dalo polemizovať, keďže túto ich činnosť majú odobrenú a chránenú samotným zákonom (zákonník práce), čo nie je dva krát fér voči ostatným podnikateľom. A ešte jedna vec, obchodník ktorý odoberá takéto lístky, je celý mesiac bez finančnej hotovosti a spoločnosti si celý tento mesiac disponujú s vašimi peniazmi ktoré sa musia zaplatiť vopred.
     Určite by proti tomuto namietali lobisti s týchto spoločností s argumentáciou aké je to pohodlné pre zamestnávateľov a výhodné pre zamestnancov... To je fajn, pre koho by to nebolo výhodné za taký zisk, nie?
     Ale nebolo by pre zamestnancov výhodnejšie získať namiesto lístkov ku svojej mzde rovno finančnú hotovosť? Myslím si,že každý z nás má nárok slobodne sa rozhodnúť načo si svoje zarobené peniaze použijeme, či ich prejeme, alebo si kúpime hocičo iné. Stačí len tak málo, upraviť zákonník práce, kde sa zamestnávateľom určí akým percentom majú prispievať zamestnancom na stravné, tak ako to je pri stravných lístkoch, kde zvyčajne 55% z hodnoty lístka hradí zamestnávateľ a zbytok sa spolupodiela zamestnanec. A tých 5percent, čo si účtujú spomínané spoločnosti dať radšej rovno zamestnancom.
     Na túto problematiku, určite existuje mnoho názorov, ja som chcel len podať svoj uhol pohľadu na vec. A čo si myslíte vy? Naozaj sú stravné lístky výhodné a pre koho???

      

1 komentár:

  1. Doteraz som o tom ako je to s lístkami dalej neuvažovala a ani nevedela. Myslim si že by tie lístky mali zrušit.Lenže v tejto krajine sa robi stale len pre tych tam hore a nie pre obyčajnych ludí. Tynuš

    OdpovedaťOdstrániť